Η κλιματική αλλαγή είναι ο διαπλανητικός εφιάλτης που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Ο πλανήτης πλήττεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσαν οι άνθρωποι, και οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα καλοκαίρια, αλλά πλέον και οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ζεστοί.

Ακόμα και οι περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κρύο, παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εκεί οι θερμοκρασίες έσπασαν το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Συγκεκριμένα, στο Λίτον του Καναδά η θερμοκρασία έφτασε τους 49,5 βαθμούς. Αυτό το νούμερο αποτελεί ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 47,2 βαθμούς που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν στο Λας Βέγκας. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα».

Ο Καναδάς και η πόλη Λίτον σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγα 24ωρα η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί ήταν 45 βαθμοί Κελσίου στο μακρινό καλοκαίρι του 1937.

Η μετεωρολόγος Άρμελ Καστελάν ανέφερε ότι ο Καναδάς δεν έχει τελειώσει με τον καύσωνα. «Τα βορειοδυτικά έχουν καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών, όχι μόνο τον Ιούνιο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μήνα του έτους. Βλέπουμε πράγματα που δεν θα έπρεπε τόσο σύντομα», ήταν τα λόγια της.

Στη συνέχεια η Καναδή μετεωρολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τον καύσωνα. «Λιγότερο από το 40% των σπιτιών στην ακτή διαθέτουν κλιματισμό. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να πάνε σε βιβλιοθήκες και εμπορικά κέντρα για να δροσιστούν».

Τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στον Καναδά είναι ενδεικτικά της μεγάλης αλλαγής σε επίπεδο κλίματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επιστήμης αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλά στην αμερικάνικη χώρα μάλλον μια εικόνα από το μέλλον παίζεται αυτόν τον καιρό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Όρεγκον, ακριβώς 63 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μέσα στον Ιούνιο, τη στιγμή που στο αντίστοιχο διάστημα για το 2017, το 2018 και το 2019 μόλις 12 έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Αντίστοιχα, στη Κολούμπια που βρίσκεται στα δυτικά παράλια του Καναδά, οι ξαφνικοί θάνατοι λόγω ζέστης ανέρχονται στους 486, μόλις μέσα σε πέντε μέρες, δηλαδή ακριβώς οι τριπλάσιοι τριπλάσιος αριθμός από τον συνηθισμένο την εποχή αυτή του χρόνου.

«Βράζει» και η Σιβηρία
Την ίδια ώρα, μια άλλη γεωγραφική περιοχή, γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες της, «βράζει» από τη ζέστη. Συγκεκριμένα, κάποιες περιοχές της Σιβηρίας έφτασαν θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για περιοχές που τον χειμώνα φτάνουν τους -48 βαθμούς.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το φαινόμενο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν περίμεναν να εμφανιστούν τέτοιες θερμοκρασίες στον Αρκτικό κύκλο νωρίτερα από το 2100.

Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία καθώς βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού και οι επιστήμονες φοβούνται για ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σχετικά άρθρα