Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο. Διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013 και είναι πλέον το απόλυτο must των μουσικών καλοκαιριών μας στην πόλη. Φέτος, σε δύο διαφορετικές σκηνές θα απολαύσουμε τρεις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Athens Classical Players –οι σολίστ εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που είναι η resident orchestra του Μεγάρου– το ελληνικό σχήμα Εncardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs της Μαρίνας Σάττι (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας και link επιβεβαίωσης 2 ώρες πριν από την έναρξη). Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Αthens Classical Players
Οι ACP δημιουργήθηκαν από την αγάπη των μελών για διαρκή αναζήτηση και ερμηνεία σημαντικών έργων της μουσικής δημιουργίας, με αφετηρία την ευρύτερη κλασική περίοδο και πυξίδα το ιδιαίτερο μήνυμα που ένα έργο, οποιασδήποτε εποχής, μπορεί να μεταφέρει στο σήμερα, μέσα από μια διαλεκτική ερμηνευτική προσέγγιση.
Έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μελετούν και ερμηνεύουν χωρίς μαέστρο, με την καθοδήγηση του εξάρχοντα Γιώργου Μάνδυλα. Έχουν εμφανιστεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΚOA «Ο Κώδικας του Μότσαρτ» στο Αγρίνιο (2019), αλλά και στους δρόμους της πόλης, φέρνοντας τη μουσική στις καθημερινές διαδρομές των κατοίκων, εγχείρημα που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους πολίτες. Εμφανίστηκαν επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφορά μουσικής και Μουσική προσφορά» της ΚΟΑ (Σέρρες 2019, για την ενίσχυση του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών), ενώ η πρώτη συμμετοχή τους σε διαδικτυακή συναυλία ήταν στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2020-21 της ΚΟΑ. Τον Ιούλιο του 2021 συμμετείχαν στον κύκλο «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με ζωντανή συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, καθώς και στο πρόγραμμα Displaying Attica (Περιφέρεια Αττικής και ΚΟΑ), με μαγνητοσκοπημένη συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Τον Φεβρουάριο του 2021 παρουσίασαν τη συναυλία τους «Συνισταμένη φωτός» με έργα Ντβόρζακ και Μότσαρτ, που προβλήθηκε διαδικτυακά από την ΚΟΑ και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές τόσο για την ερμηνευτική επιλογή τους, όσο και για τη συνέπεια στη δύσκολη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρακτική της μεταξύ τους καθοδήγησης, απουσία μαέστρου.
Τα προσεχή σχέδιά τους περιλαμβάνουν συνεργασίες, συναυλίες και live streaming, πάντα με γνώμονα την αξία της μουσικής πράξης που γεννάται από αγάπη και διάθεση για προσφορά, διατηρώντας τις πολύτιμες παραμέτρους της κλασικής μουσικής αναλλοίωτες στο χρόνο.
Encardia
Μουσικό ταξίδι στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο, στα μέρη που μιλούν ακόμη γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό διαλέκτων και ήχων, με παραδοσιακές ταραντέλες, τραγούδια των ελληνοφώνων αλλά και συνθέσεις από την πλούσια δισκογραφία των Εncardia.
Η ιδιότυπη αυτή μουσική κολεκτίβα αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα σχήματα της world μουσικής στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Έχοντας διαγράψει λαμπρή πορεία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να εμπνέονται και να δημιουργούν μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, τα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Chóres
Χορός, Χορωδία, Chorus, Κόρες: ήχοι, λέξεις, έννοιες που συνδυάστηκαν και σχημάτισαν τις chórεs [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, ένα φυτώριο καλλιτεχνών. Δημιουργήθηκε με στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση στη μουσική, στο χορό και στην υποκριτική με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση. Σκοπός είναι η εξέλιξή τους σε μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης, για καλλιτέχνες με ευρύ δημιουργικό φάσμα και κοινωνική αντίληψη.
Με όχημα τη μουσική, πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, παραμερίζοντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων. Στόχος τους, να διασώσουν και να προωθήσουν την παράδοσή μας, καθώς επίσης να δημιουργήσουν πρωτότυπες συνθέσεις και παραστάσεις. Απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, που διοργανώθηκαν το 2016 από τη Μαρίνα Σάττι, οι Chóres αριθμούν σήμερα πάνω από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, που ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια με το δικό τους μοναδικό τρόπο, παράγοντας τον ήχο τού σήμερα με αναφορές και μνήμες από το χθες. Τις ενώνουν οι κοινές ανησυχίες γύρω από τις εκφραστικές τέχνες, η αποδοχή και ένταξη της διαφορετικότητας, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα μέσα στην οποία κάθε επιμέρους προσωπικότητα ανακαλύπτει τη δική της φωνή της και αποκτά τη θέση της στο σύνολο. Οι Chórεs δεν έχουν πάψει να μεγαλώνουν, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από ποικίλους καλλιτεχνικούς χώρους.
Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει διδαχθεί και τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Σαμαρά, Τσαλαχούρη, Μπαλτά και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη της έχουν λάβει μέρος στις παραστάσεις Μήδεια του Ν. Κυπουργού (2019), Σατανερί του Θ. Σακελλαρίδη (2019), Έξοδος: άνοιξη (2020), Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας (2021) κ.ά., καθώς επίσης σε συναυλίες με τους Διονύση Σαββόπουλο, Leon of Athens, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας κ.ά. Tο 2020 η χορωδία έκανε την πρώτη της περιοδεία με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ.