Την υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να απομακρυνθεί η «θαλάσσια βλέννα» που απειλεί την Θάλασσα του Μαρμαρά προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας.
Ένα πυκνό, γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης, γνωστής ως θαλάσσια βλέννα, έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία.
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές για την περιοχή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια ένταση και έκταση.
Λιμάνια, ακτογραμμές και θαλάσσια τμήματα έχουν καλυφθεί με αυτή την παχύρρευστη γκρι ουσία, ποσότητα της οποίας έχει βυθιστεί και κάτω από τα κύματα, καταστρέφοντας τη ζωή στον πυθμένα της θάλασσας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το φαινόμενο ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και, ασφαλώς, η μόλυνση των υδάτων που βοηθά τη θαλάσσια αυτή βλέννα να ενισχυθεί, αλλά και η υπεραλίευση της περιοχής.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες σε διεθνή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλούν «έκρηξη» στους πληθυσμούς φυτοπλαγκτού που εκκρίνουν τη θαλάσσια αυτή «βλέννα».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» στο μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές μας από την μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».