Στο κανάλι της Ναόμι Κάμπελ στο YouTube «No filter» ήταν καλεσμένη η Ιμάν, τo θρυλικό μοντέλο των 90s που άλλαξε τους κανόνες της βιομηχανίας της μόδας.

Η Ιμάν που μεγάλωσε στη Σομαλία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1975, μίλησε για τον κανόνα της βιομηχανίας μόδας να αμείβει τα λευκά μοντέλα με υψηλότερο ποσοστό από τια μαύρες συναδέλφους τους.

«Η πρώτη μου εμπειρία (με τον ρατσισμό) ήταν να βλέπω τις διαφορές στην αμοιβή μεταξύ λευκών μοντέλων και μαύρων μοντέλων» είπε στην εκπομπή της Ναόμι Κάμπελ. «Η αμοιβή μου ήταν διαφορετική από αυτή που έπαιρναν τα λευκά κορίτσια – ήταν ένας σιωπηρός κανόνας».

«Νόμιζα ότι αν έπαιρνα χαμηλότερο μισθό θα ήταν σαν να έλεγα ότι αξίζω λιγότερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θρυλικό μοντέλο μίλησε επίσης για την πρώτη φωτογράφηση της, το 1975, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε μακιγιάζ για τον τόνο της επιδερμίδας της. «Ήμουν σε μια φωτογράφηση της Vogue με ένα λευκό μοντέλο. Όταν ο μακιγιέρ τελείωσε το μακιγιάζ της και ήταν η σειρά μου, με ρώτησε: «Φέρατε το δικό σας μέικ-απ;». Η Ιμάν δεν είχε, οπότε ο μακιγιέρ έκανε μια ανάμειξη των μεικ – απ που είχε για να τα αντιστοιχίσει στην επιδερμίδα της. «Όταν κοίταξα στον καθρέφτη, δεν φαινόμουν πλέον καφέ, φαινόμουν γκρι», είπε.

Η εμπειρία την ενθάρρυνε και ήταν η έμπνευση να δημιουργήσει τη δική της σειρά καλλυντικών και μακιγιάζ. Αυτή τη στιγμή η επιχείρησή της έχει 11 αποχρώσεις μέικ – απ για κάθε τόνο επιδερμίδας.

Μίλησε ακόμα και για την ίντριγκα που δημιουργούσε η ίδια η βιομηχανία μόδας μεταξύ των μαύρων μοντέλων. Η στάση τους ήταν να αποθαρρύνουν το ένα μοντέλο για να το αντικαταστήσουν με ένα άλλο, ενώ πολλά λευκά μοντέλα μπορούσαν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Της συνέβη για ένα διάσημο άλλο μαύρο μοντέλο, την Μπέβερλι Τζόνσον. Η Ιμάν είπε «δεν πρόκειται να παίξω αυτό το παιχνίδι γιατί υπάρχει χώρος και για τις δυο μας».

Σχετικά άρθρα