Πότε θεωρούμε έναν άνθρωπο αρνητικό και τι σημαίνει να τον αντιμετωπίσουμε;
Επίσημος ορισμός για τον αρνητικό άνθρωπο δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι στην πραγματικότητα ένας υποκειμενικός ορισμός σε σχέση με την επίδραση που ασκεί κάποιος πάνω μας. Τείνουμε να ορίζουμε ως αρνητικούς ανθρώπους όσους εκφράζουν την απαισιοδοξία τους, παραπονιούνται συχνά, μας κόβουν τα φτερά ή γενικότερα μας μεταδίδουν αρνητική ενέργεια.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τους αρνητικούς ανθρώπους;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται στη διαχείριση αρνητικών ανθρώπων, επειδή εστιάζουν τις προσπάθειες τους στο να αλλάξουν τον άλλο, όχι στο να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα και συμπεριφορές απέναντί του. Είναι γεγονός ότι επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Η αποτελεσματική διαχείριση των αρνητικών ανθρώπων, όμως, προϋποθέτει να αναγνωρίσουμε το εξής: Η προσπάθεια να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου είναι στην πραγματικότητα λάθος στόχος. Ακόμα και αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, θα επιτευχθεί μέσα από τη δική μας αλλαγή και κυρίως οριοθέτηση.
Το πιο σημαντικό βήμα για τη διαχείριση, λοιπόν, βρίσκεται στην ανάληψη της ευθύνης για τα συναισθήματά μας. Με εξαίρεση τη σωματική βία, όσο αρνητικά και αν συμπεριφέρεται κάποιος, εν τέλει τα συναισθήματα τα προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι το να έχεις, για παράδειγμα, έναν συνάδελφο που γκρινιάζει όλη μέρα είναι ευχάριστο. Ωστόσο, αν το πρόβλημα είναι έξω από εμάς, έξω από εμάς είναι και η λύση. Αν δε θέλουμε, επομένως, η διάθεσή μας να πηγαίνει σύμφωνα με τη διάθεσή των άλλων, οφείλουμε να εξετάσουμε ποιες δικές μας σκέψεις ενισχύουν την αρνητική επίδραση των γύρω μας.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ας πάρουμε το παράδειγμα στο οποίο κάποιος προσπαθεί να σας αποθαρρύνει. Το ερώτημα για εσάς είναι: Όταν κάποιος σας αποθαρρύνει, εσείς γιατί αποθαρρύνεστε; Προσοχή! Η απάντηση δεν είναι αυτονόητα «Επειδή με αποθαρρύνει». Αν το σκεφτείτε καλύτερα, θα βρείτε περιπτώσεις στη ζωή σας όπου κάποιος προσπάθησε να σας αποθαρρύνει αλλά απέτυχε παταγωδώς!
Αξίζει, λοιπόν, να σκεφτείτε: Μήπως δεν πιστεύετε οι ίδιοι αρκετά στο εγχείρημά σας; Μήπως σας φέρνει μπροστά σας κινδύνους που δεν είχατε λάβει υπόψιν και έχει νόημα να προετοιμαστείτε για αυτούς; Μήπως δέχεστε άκριτα την αρνητική τους άποψη χωρίς να τσεκάρετε αν τεκμηριώνεται;
Η διαδικασία αυτή εμποδίζει τους αρνητικούς ανθρώπους να επιδρούν αυτόματα πάνω σας. Ελέγχοντας τη δική σας σκέψη, συναίσθημα και αντίδραση αφαιρείτε δύναμη από ένα αρνητικό περιβάλλον και προσθέτετε στον εαυτό σας.
Ένας ακόμη λόγος που η επίδραση των αρνητικών ανθρώπων είναι μεγάλη είναι η τάση να υποθέτουμε αυτόματα και την κακή τους πρόθεση. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε κι εμείς αρνητικά προκατειλημμένοι και τρέφουμε τον αρνητισμό.
Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Στο ίδιο παράδειγμα της αποθάρρυνσης που αναφέραμε προηγουμένως δεν είναι σίγουρο ότι ο άλλος δε μας θεωρεί αρκετά ικανούς. Μπορεί να είχε δοκιμάσει ο ίδιος στο παρελθόν να κάνει κάτι παρόμοιο και επειδή απέτυχε να έχει βαφτίσει το εγχείρημα δύσκολο. Μπορεί να έχει ακούσει πολλά αποθαρρυντικά πράγματα και να προσπαθεί να μας προστατεύσει. Έχει νόημα, επομένως, να μάθουμε πώς να παραμένουμε συναισθηματικά ουδέτεροι απέναντι στους αρνητικούς ανθρώπους και να μην κάνουμε υποθέσεις που ενισχύουν τον αρνητισμό.
Ως συμπέρασμα, οι τρόποι διαχείρισης ενός αρνητικού ανθρώπου είναι πολλοί. Ακόμα και το να πείτε «Δε θέλω να ακούσω άλλο» είναι ένα πρακτικός τρόπος διαχείρισης. Στο νέο σεμινάριο του Believe In You θα δώσω όλες τις τεχνικές και τα μυστικά για να διατηρείτε την καλή σας διάθεση απέναντι σε αρνητικούς ανθρώπους. Αξίζει, όμως, να θυμάστε από αυτό το άρθρο ότι η διαχείριση είναι πάντα σε εσάς!
Bio Εύη Ξυραφά
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051
Website: http://www.believeinyou.gr/
Email: info@believeinyou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr
Skype: evi_xyrafa
Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”
Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!
Συντάκτης: Εύη Ξυραφά
Photo cover:pixabay.com/tree