Search
Close this search box.

1821 ένα εικονογραφημένο ταξίδι στην Ιστορία και τη Γεωγραφία για τα παιδιά

Τι μπορεί να σημαίνει το 1821 για τα παιδιά και τους νέους ή ακόμα και για τους μεγαλύτερους; Και τι ξέρουμε για το 1821 διακόσια χρόνια μετά; Είναι απλώς ένα μάθημα ιστορίας που πρέπει να απομνημονεύσουμε; Ή να το δούμε αλλιώς;

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ας κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς την ελευθερία. Ας ταξιδέψουμε στον χρόνο και ας δούμε με μια διαφορετική ματιά την περιπέτεια που έζησαν άνθρωποι με σάρκα και οστά, οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας. Ας τους ακούσουμε να κουβεντιάζουν, να μαλώνουν, να τραγουδούν, να λυπούνται και να χαίρονται.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Βασιλείαδου, ο ιστορικός Ηλίας Κολοβός και η εικονογράφος Θέντα Μιμηλάκη, οι σπουδαίοι δημιουργοί του βιβλίου «1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία», καλούν μικρούς και μεγάλους να δούμε αλλιώς τον κόσμο του 1821 και να συνεχίσουμε το ταξίδι της φλογερής ιδέας της ελευθερίας που ξεκίνησε τότε.

Από τις παραμονές της Επανάστασης και τον Ρήγα Βελεστινλή μέχρι τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, η περιπέτεια του Αγώνα κράτησε περίπου δέκα χρόνια, και είναι όλα σημαντικά· με τις νίκες και τις ήττες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.

Το εν λόγω βιβλίο διηγείται την ιστορία από την αρχή. Από το γεγονός ότι πριν από πολλά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι κάποιες συγκεκριμένες οικογένειες είχαν το χάρισμα να κυβερνούν τις χώρες τους μέχρι και το κίνημα του Διαφωτισμού και το σύνθημά τους «τόλμα να γνωρίζεις». Μιλάει για τη Φιλική Εταιρεία που είχε στόχο να προετοιμάσει και να ξεκινήσει απελευθερωτικό πόλεμο στους ελληνικούς τόπους. Ποια ήταν η σημασία της Φιλικής Εταιρείας για την Ελληνική Επανάσταση και ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ;

Καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι, μεταφερόμαστε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και γνωρίζουμε τους Φαναριώτες και τη συμβολή τους στον Αγώνα. Διαβάζουμε τα «κλέφτικα», δηλαδή τα επαναστατικά δημοτικά τραγούδια που σκάρωναν οι ένοπλοι κλέφτες για να διηγηθούν τα κατορθώματά τους, τις μάχες αλλά και τις δυσκολίες τους.

Εστιάζουμε στη θέση των γυναικών την εποχή της Επανάστασης, σε σπουδαίες προσωπικότητες και ήρωες, σε σημαντικές μάχες και αγώνες που δόθηκαν, στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου έως και τα θεμέλια του νέου κράτους. Στην αρχή του, αυτό το ταξίδι ήταν γεμάτο ιδέες, ποιήματα, και ελπίδες. Στο τέλος της διαδρομής υπήρχε κάτι πραγματικό: Ένα καινούριο κράτος, μικρό και πολύ φτωχό, που ωστόσο είχε κερδίσει άξια τη θέση του μέσα στον χάρτη της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλά για το πιο καθοριστικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους σαν να περιγράφει μια συγκλονιστική περιπέτεια με φόντο την ιστορία, της γεωγραφία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό.

Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το 1821, για τους πρωταγωνιστές των μαχών, τα σημαντικότερα γεγονότα αλλά και το πώς γεννήθηκε το νέο ελληνικό κράτος, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα έγχρωμο «ντοκιμαντέρ», με πρόσωπα, ήχους, εικόνες, πολεμικά συμβάντα και ρομαντικές απανγγελίες ποιημάτων.

Πάμε να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία και τη γεωγραφία για να συναντήσουμε τα πρόσωπα και τις ιδέες εκείνων που οραματίστηκαν την Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

παιδικό βιβλίο για 1821

Βρείτε εδώ συγκεντρωμένα τρία διαφορετικά βιβλία για το 1821

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα