Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν’ αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν πολλά ή δεν έχουν άνεση στη ζωή τους είναι γιατί δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουν.

Oι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακαλύπτουν ποτέ τι θέλουν να κάνουν πραγματικά στη ζωή τους, γιατί δεν ξέρουν πώς ν’ αποφασίσουν τι θέλουν. Στην αρχή, μπορεί να σας φανεί απλό το να αποφασίσετε τι θέλετε από τη ζωή σας. Οι περισσότεροι, όμως, δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία να το σκεφτούν, για να ξέρουν πώς θα το κάνουν.

Όταν γεννηθήκατε, ήσασταν απολύτως βέβαιοι για το τι θέλατε στη ζωή και δεν επιτρέπατε σε κανέναν να σας εμποδίσει να το αποκτήσετε. Αν πεινούσατε, κλαίγατε δυνατά, μέχρι κάποιος να σας ταΐσει. Όταν αρχίσατε να μπουσουλάτε, κατευθυνόσασταν άφοβα προς την πόρτα, προς κάποιο παιχνίδι ή προς κάποιο ζωάκι και κανείς δεν σας σταματούσε. Κι όταν αρχίσατε να μιλάτε, βομβαρδίζατε ακατάπαυστα τους γονείς σας με όσα θέλατε, μέχρι να ενδώσουν ή να τραπούν σε φυγή.

Τι μεσολάβησε από την παιδική σας ηλικία ως την ενηλικίωσή σας;

Όταν τα περισσότερα παιδιά είναι νέα, βομβαρδίζονται με φράσεις του τύπου:

  • Μεγάλο παιδί είσαι πια – Θα ωριμάσεις επιτέλους;
  • Θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι!
  • Είσαι εγωιστής.
  • Ποιος νομίζεις ότι είσαι;
  • Όχι, να μην νιώθεις έτσι…
  • Φάε όλο το φαγητό σου!
  • Μακάρι να ήσουν πιο…
  • Είσαι κακό παιδί!
  • Μην το ξαναπείς αυτό!
  • Γιατί είμαι η μητέρα σου, γι’ αυτό!
  • Αν όλοι πηδούσαν απ’ το μπαλκόνι, θα το έκανες κι εσύ;
  • Γιατί το λέω εγώ!
  • Άσε εμένα τι κάνω, αυτό που σου λέω άκου…
  • Να ‘σαι ευγνώμων γι’ αυτά που έχεις και μην ζητάς περισσότερα.
  • Τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε!

To αποτέλεσμα της επίδρασης αυτών των φράσεων είναι οι περισσότεροι να φτάνουν στην εφηβεία έχοντας συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των άλλων.

Ο αυθορμητισμός και τα όνειρα, που είχαν σαν παιδιά, έχουν πια περιοριστεί ή έχουν χαθεί εντελώς. Στο τέλος της εφηβείας κάνουν όσα οι ενήλικες επιθυμούν γι’ αυτούς. Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι είναι πια προγραμματισμένοι να κάνουν επιλογές, όπως το να παντρευτούν το «σωστό» άτομο και όχι αυτό που επιθυμούν, να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, που ονειρεύονται οι γονείς τους, ή να πιάσουν μια «σταθερή» δουλειά, αντί να κυνηγήσουν μια ζωή με δυνατές συγκινήσεις. Ακολουθούν το ασφαλές και «συνετό» μονοπάτι στη ζωή και μετά ζουν αθόρυβα μέχρι να βγουν στη σύνταξη και να πεθάνουν πρόωρα.

Αποφασίστε σήμερα κιόλας να πάρετε τα ηνία της ζωής σας και να κάνετε αυτό που θέλετε κι όχι όσα οι άλλοι αξιώνουν από εσάς.

Το σημείο εκκίνησης είναι να καταγράψετε οτιδήποτε σκεφτείτε ότι θέλετε να κάνετε ή να πετύχετε, ανεξαρτήτως από το πόσο επουσιώδες μπορεί να φαίνεται στους άλλους. Στη λίστα σας συμπληρώστε και τα όνειρα που κάνατε σαν παιδιά κι είναι ακόμη σημαντικά για σας. Επίσης, καταγράψτε ό,τι ακούσετε κι αγγίξει την ευαίσθητη χορδή σας. Οποιαδήποτε ιδέα. Το να συμπληρώσετε κάτι στη λίστα σας δεν σας δεσμεύει. Είναι απλώς μια ιδέα, που σας κάνει αίσθηση τώρα ή σας ενδιέφερε κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Πρώτα αποφασίστε τι θέλετε. Μετά οι απαντήσεις για το «πώς» θα το καταφέρετε και οι τρόποι θ’ αρχίσουν να εμφανίζονται μπροστά σας.

Καταγράψτε λοιπόν τους στόχους σας ξεκάθαρα και με σαφήνεια, συγκεντρώστε φωτογραφίες, εικόνες και κείμενα, που τους περιγράφουν ή τους απεικονίζουν τους στόχους σας. Οι σκέψεις και οι ιδέες σας είναι σαν μια χούφτα σπαγγέτι στο μυαλό σας. Κάθε σκέψη είναι μπλεγμένη με πολλές άλλες, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε μία μόνο ιδέα και να εστιάσουμε σ’ αυτή. Το να γράψετε τις ιδέες σας σε χαρτί είναι σημαντικό γιατί κάθε ιδέα, γράφοντάς τη, αποκρυσταλλώνεται και διαχωρίζεται από τις άλλες.

Όταν συμπληρώσετε κάτι στη λίστα σας, αρχίζετε να συναντάτε παντού σχετικές πληροφορίες. Σημειώνοντας τους στόχους σας, λοιπόν, εστιάζετε την προσοχή σας σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία, αποκρυσταλλώνετε τη σκέψη σας και προσδιορίζετε προς ποια κατεύθυνση θέλετε να κινηθείτε.

Θυμηθείτε ότι δεν θα ξεκολλήσετε ποτέ από εκεί που βρίσκεστε, αν δεν αποφασίσετε πού θα προτιμούσατε να βρίσκεστε.

Βιβλιογραφία 

Allan & Barbara Pease (2018). Η Aπάντηση. Μετάφραση: Ναούμ Π., Εκδόσεις Ιβίσκος

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Βίκυ Κάουλα – Ψυχοθεραπευτής

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής. Κιν.: 6936820600

Photo cover:pixabay.com/Shad0wfall

Πηγή: https://www.psychology.gr/thetiki-psychologia/3077-apofasiste-ti-thelete-kai-petyxete-to.html

Διαβάστε επίσης:

https://www.female-g.com/2021/02/05/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%ba%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb/