Άγχος.. Ανησυχία.. Γενικευμένη ανησυχία.. Φόβος.. Συχνά έννοιες που προκαλούν σύγχυση και συχνά έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και μας προκαλούν ένα αίσθημα χάους και απόγνωσης. Καταστάσεις μέσα στις οποίες εγκλωβιζόμαστε και μπορεί να μας καταστήσουν δυσλειτουργικούς, τόσο στην προσωπική μας όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

15 καταστάσεις άγχους και συμβουλές διαχείρισης

Ας δούμε 15 καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος και τις αντίστοιχες πρακτικές συμβουλές, που θα μπορούσαν να μας διευκολύνουν στη διαχείρισή του.

Η τελειοθηρία και το άγχος

Η τελειοθηρία είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το αίσθημα του ανικανοποίητου και μας εγκλωβίζει μέσα στο άγχος. Συνεχώς προσπαθούμε για το καλύτερο έτσι όπως το έχουμε μέσα στο μυαλό μας, το οποίο καταλήγει να είναι ένα άπιαστο όνειρο και πυροδοτεί το αίσθημα της αναξιότητάς μας. Ας σκεφτούμε έναν άνθρωπο που συνεχώς κυνηγάει κάτι και ποτέ δεν ικανοποιείται. Είναι ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος μέσα στο άγχος και στη θλίψη, που μαθαίνει να μην πιστεύει στον εαυτό του.

Κωδικό όνομα: Ενοχές

Οι ενοχές προκαλούνται από το άγχος και προκαλούν το άγχος. Συνήθως οι άνθρωποι νιώθουμε ενοχικά όταν είμαστε αγχωμένοι για όλα όσα αισθανόμαστε και για όλα όσα δεν κάνουμε.

Αυτή η δημόσια εικόνα.

Εγκλωβιζόμαστε στον φόβο της κριτικής των άλλων και της αντίδρασής τους. Τα σενάρια συνήθως ξεκινούν με το «μήπως» και το «ίσως»… Η διαχείριση των σεναρίων και η εκλογίκευση είναι βασικά εργαλεία διαχείρισης.

Ο φόβος για το άγνωστο

Το άγχος μας οδηγεί σε ένα αίσθημα φόβου, για κάτι που δε μπορούμε να ελέγξουμε, για το άγνωστο, το οποίο δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Η ανάγκη μας, ελέγχου και πρόβλεψης των καταστάσεων μας προκαλεί μεγαλύτερο άγχος.

Ο φόβος της απώλειας του εαυτού μας και της λογικής μας

Το άγχος, ιδιαίτερα τις στιγμές που αγγίζει τα όριά μας, όταν γίνεται μία κρίση πανικού, μας κάνει να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τον εαυτό μας και ότι τρελαινόμαστε.

Μην κρίνεις το μέλλον, με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα

Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι το μέλλον, γιατί η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί το αύριο όταν επικρατεί άγχος και θλίψη στη ζωή του. Τα πάντα θα φαίνονται μάταια σε αυτόν τον άνθρωπο και θα του εντείνουν το stress και το αίσθημα της ανικανότητάς του να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά.

Η αποτυχία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, μην την αφήνεις να σε καθοδηγεί και να σε γεμίζει φόβο

Δεν χρειάζεται να σε αγχώνει μία αποτυχία. Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Μην καταστροφοποιείς.

Η αυστηρή κριτική του εαυτού σου

Η αυστηρή κριτική και η χαμηλή αυτό-εικόνα συντηρούν το αίσθημα του ανικανοποίητου. Οι άλλοι γίνονται προτεραιότητα και πάντα τους δικαιολογούμε.

Ο ρόλος των σκέψεων

Ο αγχωμένος άνθρωπος χάνεται μέσα στις σκέψεις του και στον εσωτερικό μονόλογο. Στην αρχή ανακουφίζεται, μετά όμως αυτό ενεργοποιεί έναν φαύλο κύκλο. Προσπάθησε να εκλογικεύεις και να αμφισβητείς.

Η υπερεκτίμηση της απειλής

Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα πάντα φαντάζουν απειλητικά και εμείς αδύναμοι να τα διαχειριστούμε. Είναι ένας φαύλος κύκλος σκέψεων, στον οποίο βυθιζόμαστε.

Η αξία της σωματικής εκτόνωσης

Η σωματική εκτόνωση μας βοηθάει στην αγχόλυση, μας εκτονώνει και μας βοηθάει να μην έχουμε εμμονές στη σκέψη μας

Χάρισε στον εαυτό σου στιγμές απόλαυσης με φίλους

Φρόντισε τον εαυτό σου, απολαμβάνοντας στιγμές με φίλους, προσπαθώντας να μην συζητάς συνέχεια αυτά που σε αγχώνουν. Ακόμα και αν ζητήσεις την άποψή τους, μην το αφήσεις όλο αυτό να γίνει το επίκεντρο της συζήτησης, γιατί θα σου προκαλέσει και άλλες σκέψεις

Διεκδίκησε αυτό που σου αρέσει να κάνεις

Θύμισε στον εαυτό σου όλα όσα σε έκαναν να περνάς όμορφα. Φρόντισε τον εαυτό σου και χρησιμοποίησε τις μικρές στιγμές ηδονής.

Η αξία της φύσης

Η φύση μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να ηρεμούμε

Μην αποφεύγεις πράγματα που σε αγχώνουν

Η αποφυγή είναι ένας έμμεσος τρόπος συντήρησης όλων μας αγχώνουν.

Το άγχος λειτουργεί ως απειλή

Μην το αφήσεις όμως να φωλιάσει μέσα σου.

Και αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη – Ψυχολόγος

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Τηλ.: 2310 450091

Photo cover:pexels.com/Karolina Grabowska 

Πηγή:https://www.psychology.gr/aghos-stress/3867-15-symvoules-diaxeirisis-agxous.html

Διαβάστε επίσης:

https://www.female-g.com/2021/02/22/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/