Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης και των μελών της.
Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.
- Ας γνωρίσουμε τα μήλα…..
Μία δράση για παιδιά από 5 ετών και άνω από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.
Εμείς εδώ στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης έχουμε ένα αγαπημένο φαγητό. Για να σας αποκαλύψουμε όμως ποιο είναι αυτό το φαγητό και τη μυστική του συνταγή πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τα πάντα για το μαγικό συστατικό του. Τα μήλα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ΜΗΛΟ; Πόσο συχνά τρώτε μήλα και με ποιους τρόπους; Πάμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για να αγαπημένα μας μήλα.
Διαβάστε τις παρακάτω προτάσεις και κυκλώστε το μαύρο μήλο εάν νομίζετε πως η πρόταση είναι σωστή και το άσπρο μήλο εάν νομίζετε πως η πρόταση είναι λάθος.
Εκτυπώστε εδώ
Ζωγραφίστε το παρακάτω μήλο με όποιον τρόπο θέλετε εσείς. Μπορείτε να του δώσετε και ένα μεγάλο χαμόγελο.
Εκτυπώστε το μήλο εδώ
Υπάρχουν άραγε βιβλία που έχουν ιστορίες ή εικόνες με μήλα; Εσείς ξέρετε κάποια τέτοια βιβλία;
…………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Εάν θέλετε μπορείτε να ψάξετε τις σελίδες των βιβλίων που έχετε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας και να ανακαλύψετε εάν έχουν ζωγραφιές με μήλα.
Άραγε τα μήλα μαγειρεύονται; Ξέρετε φαγητά που να έχουν μήλα; Εσείς έχετε φάει ποτέ κάποιο τέτοιο φαγητό; Εάν ναι ποιο είναι;
……………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε ποιο είναι το αγαπημένο μας φαγητό με μήλα. Μα φυσικά δεν είναι άλλο από τη μηλόπιτα.
Η μηλόπιτα μαγειρεύτηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον 14ο αιώνα και τότε δεν είχε καθόλου ζάχαρη. Τον 16ο αιώνα άρχισαν να βάζουν στη μηλόπιτα ζάχαρη και μέχρι τον 19ο αιώνα, δηλαδή 200 χρόνια περίπου πριν από εμάς, σχεδόν όλοι έτρωγαν μηλόπιτα για απογευματινό κολατσιό, αφού πλέον η συνταγή είχε ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Όλος ο κόσμος αγαπάει πολύ αυτό το γλυκό.
Σας δίνουμε τη συνταγή της αγαπημένης μας μηλόπιτας και ανυπομονούμε να τη μαγειρέψετε παρέα με τους γονείς σας και να μας πείτε τη γνώμη σας.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Τα υλικά της συνταγής
2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλυτζάνι βούτυρο
- 1½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
- 2 αυγά
- 6 μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1/2 φλυτζάνι γάλα ή γάλα αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι παρέα με το μπέικιν πάουντερ (ιδανικά αφού τα κοσκινίσουμε) και προσθέτουμε το γάλα, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να γίνουν όλα ένα μείγμα μαλακό και αφράτο. Προσθέτουμε τα μήλα κομμένα και μικρούς κύβους και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα.
Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε περίπου μία ώρα στους 180˚C. Αφού ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε. Μπορείτε να σερβίρετε τη μηλόπιτα με μέλι, κανέλα, άχνη ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.
- Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας, αλλά και τις εντυπώσεις σας για τη δράση στο email της Παιδικής Βιβλιοθήκης Στ. Λαρίσης : paidikivivliosl@gmail.com