Το κάστρο της Τριπολιτσάς! Στις αρχές του 1821, ο Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο και φτάνει προς το Ιάσιο της Μολδαβίας. Η πιο σκληρή μάχη δίνεται στο χωριό Δραγατσάνι τον Ιούνιο του 1821. Αν και ο ελληνικός στρατός δεν καταφέρνει να κερδίσει τη μάχη, ο Υψηλάντης δε νιώθει ότι έχουν αποτύχει! Γιατί η Επανάσταση μόλις έχει ξεκινήσει! Την ίδια στιγμή, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την ομάδα του κινείται σιγά σιγά στην Πελοπόννησο. Οι Φιλικοί έχουν υπολογίσει τις δυνάμεις τους. Δεν έχουν επιλέξει την περιοχή στην τύχη: ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός και είναι πιο μεγάλος σε αριθμό, καθώς οι περισσότεροι Οθωμανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Ήπειρο. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και ξέρουν πως να κινηθούν στο ορεινό έδαφος. Αρχίζουν οι μάχες.

Οι Έλληνες επιτίθενται στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα, ενώ απελευθερώνουν την Καλαμάτα. Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Λιβαδειά, ενώ μετά από λίγες ημέρες η ίδια σημαία υψώνεται και στο νησί των Ψαρών. Η επανάσταση αρχίζει και εδραιώνεται! Ο Κολοκοτρώνης αναγνωρίζει την πίστη των αγωνιστών, αλλά ξέρει ότι χρειάζονται και ένα πολύ καλά συντονισμένο σχέδιο. Οι ηγετικές του ικανότητες σε συνδυασμό με την εξυπνάδα του και την εμπειρία του, οδηγούν σε μία σημαντική στρατηγική κίνηση των Ελλήνων: στην κατάληψη της Τριπολιτσάς.

Η Τριπολιτσά είναι το διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Για αυτό, άλλωστε, και οι Οθωμανοί είχαν δημιουργήσει εκεί την έδρα τους. Ο Κολοκοτρώνης ξέρει ότι αν καταλάβουν την πόλη, τότε θα κερδίσουν τον έλεγχο της Πελοποννήσου! Σύμφωνα με τους χάρτες της περιοχής, ο Κολοκοτρώνης καταστρώνει την πολιορκία: θα πολιορκούσαν το κάστρο της Τριπολιτσάς σχηματίζοντας ένα ημικύκλιο στρατού γύρω από αυτό. Φυσικά, τον έλεγχο της γύρω περιοχής θα το είχαν αυτοί, γιατί ξέρουν όλα τα μυστικά περάσματα καλύτερα από οποιονδήποτε. Το τείχος του κάστρου έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα με ύψος 4 μέτρων και πάχος 2 μέτρων. Έχει πύργους με διπλές πολεμίστρες, τριάντα κανόνια και επτά πύλες. Ο Κολοκοτρώνης γνωρίζει πολύ καλά το μειονέκτημα του κάστρου: βρίσκεται στη μέση μιας πεδιάδας. Αν περικυκλώσουν το τείχος, οι Οθωμανοί δε θα έχουν καμία βοήθεια από πουθενά, ενώ τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό θα τελειώσουν γρήγορα. Έτσι, η πολιορκία ξεκινά στις αρχές του Ιουνίου του 1821 σύμφωνα με το σχέδιο του Κολοκοτρώνη.

Τέσσερα μεγάλα σώματα πολιορκητών τοποθετούνται σε ημικύκλιο γύρω από το κάστρο της Τριπολιτσάς: αριστερά βρίσκεται ο Κολοκοτρώνης με 2.500 άντρες, δεξιά ο Παναγιώτης Γιατράκος με 1.500, στο κέντρο ο Αναγνωσταράς με 1.000 και πίσω από το κέντρο στα δεξιά ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με 1.500 άντρες. Οι δρόμοι γύρω από την περιοχή που οδηγούν σε άλλα χωριά έχουν κλειστεί από το στρατό των Ελλήνων, ενώ οι Έλληνες που βρίσκονται στα Μέγαρα εμποδίζουν τους Οθωμανούς να στείλουν βοήθεια προς την Τριπολιτσά. Η πολιορκία διαρκεί περίπου τρεις μήνες, όταν στις εννέα η ώρα το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, πενήντα άνδρες ανεβαίνουν στο τείχος, ανοίγουν την πύλη και υψώνουν την ελληνική σημαία. Οι Έλληνες οπλισμένοι μπαίνουν μέσα στην πόλη και τη λεηλατούν. Ύστερα από τρεις μέρες, η Τριπολιτσά ανήκει, πλέον, στους Έλληνες. Ο ελληνικός στρατός εφοδιάζεται με 11.000 όπλα και αποκτά το κέντρο της Πελοποννήσου 

Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη πετυχαίνει. Η Ελληνική Επανάσταση είναι, πλέον, γεγονός!

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ:

  • Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Κολοκοτρώνη; Σύμφωνα με πηγές το κάστρο της Τριπολιτσάς βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Είχε ένα τεράστιο τείχος με εφτά πόρτες και δεκατρείς πύργους. Παρατήρησε εδώ την κάτοψη της περιοχής όπως ήταν εκείνη την περίοδο και φαντάσου την πολιορκία! Πού βρίσκονταν οι Έλληνες; Πώς ήταν η άμυνα των Οθωμανών; Δες εδώ πως ο ζωγράφος Παναγιώτης Ζωγράφου απεικόνισε την πολιορκία. Πώς θα έφτιαχνες το σχεδιάγραμμα της μάχης; Κατέβασε εδώ το φυλλάδιο του Μουσείου και σκέψου τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής και του κάστρου.
  • Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποτελεί , ίσως, την πιο ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: αρχιστράτηγος, οπλαρχηγός, πληρεξούσιος, Σύμβουλος της Επικράτειας.  Η δράση του είναι κυρίως στη Πελοπόννησο και για αυτό έχει μείνει γνωστός και ως «Γέρος του Μοριά». Πώς ήταν, όμως, ο Κολοκοτρώνης; Πολλοί καλλιτέχνες τον έχουν απεικονίσει στα έργα τους, ενώ ξένοι περιηγητές -που ζούσαν από κοντά τα γεγονότα- τον περιγράφουν ως τον πιο θαρραλέο και αποφασιστικό Έλληνα. Δες εδώ στο φυλλάδιο του Μουσείου κάποια έργα καλλιτεχνών και διάβασε το απόσπασμα από τον Ιταλό περιηγητή Ιωσήφ Πέκκιο. Αν ζούσε σήμερα ο Κολοκοτρώνης, πώς θα ήταν; Τι θα φορούσε; Διάλεξε τα χρώματά σου και ξεκίνα να σχεδιάζεις!
  • Οι Αγωνιστές πίστευαν ότι η ελευθερία θα έρθει από τη δύναμη που κρύβουν τα όπλα που έχουν, όπως λέει μάλιστα και ο όρκος των Φιλικών: Ορκιζόμεθα δε προπάντων ότι, μεταξύ ημών και των τυράννων της πατρίδος μας, το πυρ και ο σίδηρος είναι τα μόνα μέσα της διαλλαγής και τίποτε άλλο! Τι όπλα είχαν; Πώς ήταν η στολή τους; Τι άλλα εξαρτήματα είχαν; Όλες τις απαντήσεις μάς της δίνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που έχει μια ολόκληρη αίθουσα αφιερωμένη στα όπλα της Ελληνικής Επανάστασης. Μπες εδώ και ανακάλυψε το καριοφίλι, το πιο διαδεδομένο μακρύ πυροβόλο όπλο και την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, που δεν φορούσε ποτέ στις μάχες!

Διαβάστε επίσης: