Search
Close this search box.

Έφυγε από τη ζωή ο ελληνικής καταγωγής θεατράνθρωπος Πιέρο Μπορντίν

Έφυγε από την ζωή ο θεατράνθρωπος Πιέρο Μπορντίν σε ηλικία 74 χρονών. Σκηνοθέτης, σκηνογράφος , ιδρυτής του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ στην Αυστρία.

Υπέστη βαρύ καρδιακό έμφραγμα κατά τη διάρκεια της κηδείας της πεθεράς του, όπως επιβεβαίωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η σύζυγος  Έλφι Μπορντίν.

Ο Πιέρο Μπορντίν γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1947 στη Βιέννη, από μητέρα Ελληνίδα και από πατέρα Βενετσάνος. Διδάχτηκε την ελληνική παιδεία στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Εφαρμοσμένης Τέχνης στην Αυστρία. Ένας από τους βασικούς συνεργάτες του διάσημου εικαστικού Πέτερ Βάιμπελ.

Το 1989 ίδρυσε το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με έδρα το Καρνούντουμ, που έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 διεθνείς παραγωγές από 50 διαφορετικούς θεατρικούς θιάσους και θεατρικές ομάδες, όπως: Πίτερ Χολ, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Χάιμε, Χάνα Ζίγκουλα, , Μάγια Μόργκενστερν, Κρίπα, Ρόμπερτ Ουίλσον, Θεόδωρο Τερζόπουλο, Τόνι Χάρισον, Σουτζούκι, Σερένα Σινιγκάγκλια, Πίτερ Μπρουκ, Πέτερ Στάιν, το Θέατρο Λα Μάμα της Νέας Υόρκης, το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, το βρετανικό Βασιλικό Θέατρο, την κινεζική Κρατική Οπερα Πεκίνου, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας.

Τον Αύγουστο του 2019, στην 30η επέτειο από την ίδρυση του φεστιβάλ, υπήρξε αφιέρωμα στη “σημαντικότερη Ελληνίδα του 20ου αιώνα”, τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία οραματίστηκε και καθιέρωσε τον θεσμό της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”.

Ο Πιέρο Μπορντίν είχε ανακαλύψει ότι στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. είχε πραγματοποιηθεί στο Καρνούντουμ η “Σύνοδος των Αυγούστων” που αποτέλεσε καμπή στην ιστορία, καθώς σε αυτή επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε καίσαρα (τετράρχη), του αργότερα πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Πιέρο Μπορντίν ανακοίνωνε την ανακήρυξη από το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρντούντουμ, του 2021 σε “Έτος της Κυριακής”. Ήθελε να τιμήσει την ιστορική απόφαση του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος καθιέρωσε την Κυριακή ως “γενική εορτή” με διάταγμα του πριν από 1.700 χρόνια, στις 3 Μαρτίου 321 μ.Χ.

Στην τελευταία του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι “Το σχεδιαζόμενο “Έτος της Κυριακής” δεν μπορεί να ξεκινήσει τώρα λόγω της πανδημίας, αλλά προγραμματίζεται ήδη ως σειρά υπαίθριων εκδηλώσεων, το συντομότερο δυνατό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην τοποθεσία της πρώην ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, όπου και το ομότιτλο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου”

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα