Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης έχει έρθει στη δημοσιότητα με τον πιο άσχημο τρόπο. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν ότι το σώμα τους, ανήκει μόνο στα ίδια. Κι αυτό είναι δική μας δουλειά.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το σώμα τους, μόνο όπως τα ίδια επιθυμούν. Το σώμα τους, τους ανήκει και δεν αρκεί να λένε μόνο το ΟΧΙ. Πρέπει να μάθουν και για τα ίδια αλλά και για τους άλλους ότι υπάρχει το ενεργό, αυθόρμητο και χαρούμενο ΝΑΙ.
Πολύ συχνά γονείς, συγγενείς και φίλοι, πάνω στη λαχτάρα τους να αγκαλιάσουν, να φιλήσουν, να χαρούν τα παιδιά τους, ξεχνούν πως το σώμα ανήκει μόνο στα ίδια και όχι σε εκείνους και πως εκείνα έχουν κάθε δικαίωμα στην αυτοδιαχείρισή του. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν πως όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να τα αγγίζουν κατά βούληση και χάνουν την ευκαιρία να καθορίσουν τη δική τους ανοχή και θέληση για αγγίγματα.
Κι όμως η βασική αυτή «εκπαίδευση» ξεκινά από βρεφική ηλικία. Αν τα παιδιά δεν θέλουν να τα φιλάμε, να τα αγκαλιάζουμε, να τα γαργαλάμε είναι δικαίωμα τους. Τα «δώσε ένα φιλάκι στη θεία», «κάνε μία αγκαλιά στον ξάδελφο»…δίνουν στα παιδιά το λάθος μήνυμα. Όσο αθώες κι αν είναι αυτές οι προτροπές, μην ξεγελιέστε… είναι λάθος.
O κόσμος που μεγαλώνουν έχει πολλά καλά αλλά και κακά. Μόνο όταν γίνεσαι γονιός αρχίζεις και καταλαβαίνεις τους κινδύνους. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα είστε πάντα μπροστά σε ότι άσχημο μπορεί να τους συμβεί. Η παιδική κακοποίηση δεν συμβαίνει μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και στις φτωχογειτονιές.
Πάνω από 90.000 παιδιά υποστηρίζονται κάθε χρόνο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», δέχτηκε 271.996 τηλεφωνικές κλήσεις το 2018 (221.152 το 2017). Και σκεφτείτε ότι το ποσοστό αναφοράς σεξουαλικής κακοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλό (0,3%), πράγμα που σημαίνει, ότι τέτοια περιστατικά συνεχίζουν να μένουν μυστικά.
Στην Αμερική, 1 στα 9 κορίτσια και 1 στα 53 αγόρια έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα στον φόβο.
Διαβάστε πως μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας στο KidsHub
Πηγή: TheCaller