Η σημαντική εργασία των Μπαρτσιώκα και Arsuaga υποστηρίζει ότι ένα προγονικό είδος των Νεάντερταλ, πριν από 450.000, έπεφτε σε χειμερία νάρκη για να αντιμετωπίσει τους παγετώνες και την έλλειψη τροφής.

Η δημοσίευση έγινε στις 28 Νοεμβρίου 2020 στο υψηλού κύρους γαλλικό επιστημονικό περιοδικό  L’anthropologie από τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας & Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνη Μπαρτσιώκα, και τον Διευθυντή της ανασκαφής στα σπήλαια Atapuerca της Ισπανίας, καθηγητή Juan Luis Arsuaga.

Η εργασία προτείνει ότι σε περιόδους παγετώνων και πείνας οι άνθρωποι κατέφευγαν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα μέσα σε σπηλιές όπου κατανάλωναν το λίπος που είχαν αποθηκεύσει στο σώμα τους πριν τον χειμώνα. Τα σκελετικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την φυσιολογία ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία στα σπήλαια της Atapuerca, νότια των Πυρηναίων. Τα απολιθωμένα οστά έχουν ηλικία σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια και ανήκουν σε ένα προγονικό είδος των Νεάντερταλ  (Homo heidelbergensis).

Μέχρι σήμερα, η χειμερία νάρκη περιοριζόταν σε ορισμένα είδη ζώων, όχι στον άνθρωπο.  Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν σε χειμερία νάρκη μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά τα πιθανά οφέλη της για την επιστήμη είναι εξαιρετικά σημαντικά όπως για παράδειγμα στην κρυογενετική αλλά στη διαστημική και συγκεκριμένα για τους αστροναύτες που από την έκθεση τους στην ακτινοβολία στο φεγγάρι κινδυνεύουν από καρκίνο.

Photo cover:pixabay.com/kinkate 

Πηγή: https://kidshub.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%86/?fbclid=IwAR15Ub2QuhzTSnsvfVMQLjC2X_B4bwCjnjSs2rxddT_NphlVXwXbxydrY30