Η βιομηχανία  της μόδας έχει σίγουρα υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με επίκεντρο τα luxury brands, χάνοντας πολλά εκατομμύρια. Το κλείσιμο των καταστημάτων και οι αυστηροί περιορισμοί των ταξιδιών, πλήττουν τις πωλήσεις στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη. 

Ο Κινέζικοςτουρισμός εξατμίζεται ανάμεσά τους και ταυτόχρονα, η βιομηχανία της μόδας, η οποία τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κινέζικη αγορά. Τα είδη πολυτελείας στηρίζονται κατά κύριο λόγο από Ρωσία, Ασία και Αραβικά Εμιράτα, με αποτέλεσμα οι κολοσσοί να απειλούνται. 

Οι  εβδομάδες μόδας δεν είναι μόνο η ευκαιρία να παρουσιάσουν οι οίκοι τις συλλογές τους, αλλά κυρίως, να τις πουλήσουν. Αναπόφευκτη συνέπεια είναι και η αναμονή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Καθώς η Κίνα ήταν το επίκεντρο του ιού, πολλές μάρκες μόδας αναγκάστηκαν επίσης να σταματήσουν την παραγωγή και τις πωλήσεις των προϊόντων τους στην περιοχή. 

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται ότι είναι δευτερεύον η αναφορά στη μόδα και τη luxury αγορά, όταν το πρόβλημα είναι ένας ιός και η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα , οι επιπτώσεις του όμως και σ’ αυτό το επίπεδο δεν είναι ασήμαντες καθώς η βιομηχανία της μόδας συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομία περίπου κατά 2.3 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Η ραγδαία εξέλιξή της πανδημίας ανάγκασε τους σχεδιαστές  να ακυρώσουν, να αναβάλουν και να προσαρμόσουν τις εκδηλώσεις τους σε Παρίσι, Μιλάνο, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Πολλοί προσαρμόστηκαν στην κατάσταση μεταδίδοντας τις εκπομπές τους στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά μεγάλο ποσοστό των luxury brands διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα στο πέρασμά του καθώς οι πωλήσεις γινόντουσαν κατά κύριο λόγο από ταξιδιώτες που επισκέπτονταν τα καταστήματα είτε αγόραζαν από τα αεροδρόμια είτε από κρουαζιέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσωρινής οικονομικής ύφεσης, οι μάρκες πολυτελείας έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις θεμελιώδεις και τις βασικές τους αξίες. Τώρα, επινοούν έξυπνες στρατηγικές αντιμετώπισης και επαναπροσδιορίζουν την παραγωγή τους για να ευθυγραμμιστούν με τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας. Το μέλλον των fashion shows είναι αβέβαιο, για αυτό η πανδημία ίσως οδηγήσει τα luxury brands να επανεξετάσουν τη χρησιμότητα των επιδείξεων μόδας και να τους οδηγήσει να βρουν νέους τρόπους να διαδώσουν τα προϊόντα τους. 

Το αντίδοτο για τον κορωνοϊό, στην παρούσα φάση είναι η τεχνολογία. Οι διοργανωτές της Εβδομάδας Μόδας θα πραγματοποιούν με live streaming  τα shows καθώς θα υπάρχει και αποκλειστικό backstage υλικό. Βασικός στόχος όλων είναι η προσαρμοστικότητα και μακροπρόθεσμα η καλύτερη επικοινωνία με το κοινό.

Πασίγνωστοι οίκοι μόδας προτρέπουν τους συναδέλφους τους να παράγουν λιγότερα ρούχα και σε μικρότερη συχνότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν δύο συλλογές το χρόνο αντί για πέντε που παρήγαγαν μέχρι τώρα.

Αρκετοί ταυτίστηκαν με την παρακάτω δήλωση του θρυλικού σχεδιαστή Giorgio Armani : “Συνειδητοποιήσαμε ότι το έχουμε παρακάνει, θεωρήσαμε ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό από τη φύση, και νιώθαμε παντοδύναμοι με αποτέλεσμα να σφετεριστούμε τη φύση, κυριαρχήσαμε πάνω της και την πληγώσαμε”. 

Η πανδημία έδωσε σε πολλούς να καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε  ότι κολοσσοί ειδών πολυτελείας, δραστήριοι σχεδιαστές και brands από όλον τον κόσμο, έχουν δείξει αληθινή ενσυναίσθηση με τις θετικές τους συνεισφορές συνεχίζοντας έτσι να δημιουργούν  μακροπρόθεσμη συνεχή πίστη και επωνυμία. 

Προσωπικά πιστεύω πως η λέξη κλειδί είναι η “διαφοροποίηση”, καθώς η βιομηχανία της μόδας είναι απαιτητική και κλειστή. Tα “θετικά της πανδημίας” είναι ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με ό,τι διαθέτουν και να προβάλλουν καινοτόμες ιδέες.

Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται μια κρίση για να υπάρξει εξέλιξη, πολλές από τις πλέον εμβληματικές τάσεις, που κυριάρχησαν για χρόνια, γεννήθηκαν μετά από κάποια κρίση.

Ας ευχηθούμε παγκόσμια υγεία και ειρήνη και όσο αφορά τη βιομηχανία της μόδας και των luxury brands μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αλλά και πώς τελικά θα αντιμετωπίσει η βιομηχανία μόδας την κρίση.