Ο κανόνας 80/20 αποτελεί μια από τις πιο χρήσιμες έννοιες σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου και της ζωής. Είναι επίσης γνωστός και ως αρχή του Παρέτο, από τον Ιταλό οικονομολόγο Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος έγραψε γι’ αυτό το 1895.

Ο Παρέτο παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στην κοινωνία όπου ζούσε έμοιαζαν να κάνουν ένα φυσικό διαχωρισμό ανάμεσα στους σημαντικούς ολίγους, δηλαδή ένα είκοσι τοις εκατό που αποτελεί την αφρόκρεμα της κοινωνίας όσον αφορά τα χρήματα και την επιρροή, και τους ασήμαντους πολλούς, δηλαδή το υπόλοιπο ογδόντα τοις εκατό.

Αργότερα ανακάλυψε πως σχεδόν όλη η οικονομική δραστηριότητα βασιζόταν σε αυτή την αρχή.

Για παράδειγμα, ο εν λόγω κανόνας ισχυρίζεται ότι από το είκοσι τοις εκατό των δραστηριοτήτων μας θα προκύψει το ογδόντα τοις εκατό των αποτελεσμάτων.

Eάν έχετε μια λίστα με δέκα πράγματα, τα οποία πρέπει να κάνετε, τα δύο από αυτά θα αξίζουν πέντε ή δέκα φορές περισσότερο από το σύνολο των υπολοίπων.

Καθεμιά από τις δέκα εργασίες απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αλλά μία ή δύο από αυτές αξίζουν πέντε ή δέκα φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες.

Συχνά, ένα στοιχείο από τα δέκα της λίστας σας μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα εννιά μαζί. Αυτό, αναμφίβολα, είναι και ο βάτραχος, τον οποίο πρέπει να φάτε. Μπορείτε να μαντέψετε ποια εργασία ο μέσος άνθρωπος αναβάλλει συνήθως;

Δυστυχώς οι περισσότεροι θα μεταθέσουν την ενασχόληση με εκείνο το δέκα ή το είκοσι τοις εκατό των εργασιών, οι οποίες φυσικά είναι και οι σημαντικότερες. Θα ασχοληθούν, αντίθετα, με το όχι και τόσο σημαντικό ογδόντα τοις εκατό, από το οποίο απορρέουν ελάχιστα ουσιώδη αποτελέσματα.

Κανόνας: αντισταθείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε με τα μικροπράγματα

Η ικανότητά σας να επιλέγετε το σημαντικό από το ασήμαντο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία.

Οι αποτελεσματικοί και χαρισματικοί άνθρωποι αρχίζουν με την πιο σημαντική εργασία που έχουν να επιτελέσουν. Αναγκάζουν τον εαυτό τους να φάει τον βάτραχο, όποιος και εάν είναι αυτός. Ως αποτέλεσμα, καταφέρνουν πολύ περισσότερα από το μέσο άτομο και είναι περισσότερο ευτυχισμένοι. Έτσι πρέπει να δουλεύετε κι εσείς.

Πηγή: psychology.gr