Ως τοξική σχέση ορίζεται η σχέση μέσα στην οποία ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο, υποφέρουν περισσότερο παρά απολαμβάνουν τη σχέση τους, βιώνουν περισσότερη δυσαρέσκεια παρά χαρά.
Κοινό χαρακτηριστικό σε αυτά τα ζευγάρια, εκτός της δυστυχίας, είναι ένα από τα μέλη να προσπαθεί συνέχεια να διατηρήσει τη σχέση όσο επιβλαβής κι αν είναι. Πολλοί σκέφτονται πως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς αν βρίσκεται σε μία τοξική σχέση, αλλά δεν είναι.
Μία εκ των θεωριών της επιλογής ακατάλληλων συντρόφων είναι και αυτή της αναπαράστασης της οικογένειάς μας. Παιδιά τοξικών γονέων φαίνεται στην ενήλικη ζωή τους να ενστερνίζονται μια σαδομαζοχιστική συμπεριφορά επιλογής ακατάλληλων συντρόφων. Συνήθως οι σχέσεις που δημιουργούν είναι σχέσεις εξάρτησης ή υποταγής. Για άλλη μια φορά λοιπόν επαναλαμβάνουν, ξαναζούν τη σχέση που είχαν με τους γονείς τους. Κι ενώ είναι δυσαρεστημένοι με τις σχέσεις τους, λαμβάνουν ευχαρίστηση από το ρόλο του θύματος, γιατί τους είναι οικείος.
Τα άτομα αυτά, μέσα από τα δυσάρεστα συναισθήματα που αρκετές φορές τα προκαλούν και μόνοι τους, βιώνουν πληρότητα. Έτσι έχουν μάθει να ορίζουν την έννοια της αγάπης. Μέσα από την απόρριψη, τη ματαίωση, τον πόνο και γενικότερα τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Μια υγιής σχέση δεν απαιτεί θυσίες
Τί μπορείτε να κάνετε όμως για να αλλάξει όλο αυτό; είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον σύντροφό σας τα συναισθήματά σας, την απογοήτευση, τη δυσφορία και όποιο άλλο συναίσθημα βιώνετε. Εάν δείτε ότι δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τη κατάσταση, εάν βλέπετε ότι δεν έχει θέληση να αλλάξει, θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας γιατί συνεχίζετε να είστε σε μια τέτοια σχέση.
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας ώστε να σας καθοδηγήσει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την σχέση σας και την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.
Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζετε ότι είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τον τύπο του συντρόφου που μας αρέσει. Εάν δεν είστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη σχέση, μπορείτε να φύγετε και να κάνετε μια νέα αρχή.
Μία υγιής σχέση ποτέ δε θα απαιτούσε να θυσιάσετε τους φίλους σας, τα όνειρά σας ή την αξιοπρέπειά σας. Μια σχέση που δε θέλει το καλύτερο για εσάς, δεν είναι η καλύτερη για εσάς.
Ξεκινήστε λοιπόν να δουλεύετε με τον εαυτό σας, γνωρίστε τον καλύτερα, φέρτε στην επιφάνεια τα ασυνείδητα κομμάτια που σας έκαναν να επιλέγετε λάθος συντρόφους, συνειδητοποιήστε με ποιον τρόπο επιλέγατε συντρόφους, με ποια κριτήρια και σιγά σιγά αφού τα γνωρίσετε και τα αποδεχτείτε θα μπορείτε να κάνετε πιο συνειδητές και υγιείς επιλογές. Πολλές φορές πρέπει να πολεμήσει κανείς τον εαυτό του για να τον διορθώσει και να τον εξελίξει.
Πηγή: psychology.gr