Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε με μια διαρκή αγωνία, από το πότε θα μπορέσουμε να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, μέχρι το πότε και αν θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας.
Το ερώτημα “Πότε η ζωή μας θα επιστρέψει (αν επιστρέψει) στο φυσιολογικό;” κοινό για όλους και πολλές φορές μας ακολουθεί και στο κρεβάτι μας, τη στιγμή δηλαδή που θα έπρεπε μυαλό και σώμα, απαλλαγμένα από τις έγνοιες της ημέρας, να αφήνονται στην αγκαλιά του Μορφέα.
Αν το βράδυ που πέφτετε να κοιμηθείτε… μετράτε επί ματαίω προβατάκια ή ξυπνάτε ανήσυχοι στη διάρκεια της νύχτας, το πιθανότερο είναι πως πάσχετε πιθανότητα από coroninsomnia (corona+ insomnia).
Υγιεινή του ύπνου
Η λεγόμενη υγιεινή του ύπνου είναι το βασικότερο όπλο που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για να μας βοηθήσουν να … ξαναβρούμε τον ύπνο που χάσαμε.
Όπως εξηγεί η Δρ. Χαρά Τσέκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχογηριατρική Εταιρία ‘Ο Νέστωρ’, “η εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου αποτελεί μία παρέμβαση ψυχοεκπαιδευτικού τύπου, η οποία αφορά ένα μεγάλο σύνολο συμπεριφορών που επηρεάζουν το χρόνο και την ποιότητα του ύπνου”.
Η ίδια παραθέτει κάποιες βασικές οδηγίες για να …ξαναβρούμε τον ύπνο μας!
1. Να κοιμάσαι τόσο όσο χρειάζεσαι για να είσαι αναζωογονημένος την επόμενη μέρα.
Σκοπός: Να περιοριστεί ο χρόνος στο κρεβάτι, και να αποφεύγεται ο αποσπασματικός ύπνος.
2. Να σηκώνεσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Σκοπός: Να ρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι.
3. Να αποφεύγεις τους μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Να ασκείσαι συστηματικά. Η άσκηση βοηθά στην έλευση του ύπνου, και στο να κοιμάσαι βαθιά. Απόφυγε την άσκηση τρεις ώρες πριν από την ώρα που σχεδιάζεις να κοιμηθείς.
5. Μερίμνησε για τις περιβαλλοντικές συνθήκες του υπνοδωματίου.
Βεβαιώσου ότι οι συνθήκες φωτισμού, θορύβου και θερμοκρασίας στο υπνοδωμάτιο είναι κατάλληλες, ώστε να προάγουν και να μη διασπούν τον ύπνο.
6. Να τρως τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγεις τα μεγάλα γεύματα το βράδυ. Ωστόσο, μην πηγαίνεις για ύπνο πεινασμένος.
7. Να αποφεύγεις τη μεγάλη κατανάλωση υγρών τις απογευματινές ώρες.
8. Μην καταναλώνεις προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα.
9. Να αποφεύγεις το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή η νικοτίνη είναι διεγερτική ουσία.
10. Απόφυγε τη χρήση αλκοόλ τις βραδινές ώρες. Αν και φαινομενικά σε «χαλαρώνει» και βοηθάει στην έλευση του ύπνου, στην πραγματικότητα τον δυσχεραίνει και τον διασπά.
11. Μην «παίρνεις τα προβλήματά σου στο κρεβάτι». Να προγραμματίζεις νωρίτερα κάποιο χρόνο, ώστε να επεξεργαστείς τα θέματα τα οποία σε απασχολούν ή να προγραμματίσεις τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας. Η ανησυχία δυσχεραίνει την έλευση του ύπνου και τον κάνει πιο ελαφρύ.
12. Μην προσπαθείς να κοιμηθείς. Κάτι τέτοιο μόνο δυσκολεύει την κατάσταση. Αντ’ αυτού άναψε τα φώτα, φύγε από το υπνοδωμάτιο, και κάνε κάτι διαφορετικό, π.χ. διάβασε ένα βιβλίο. Μην εμπλακείς σε έντονη δραστηριότητα. Γύρνα στο κρεβάτι όταν πια νυστάξεις.
13. Βάλε το ρολόι κάτω από το κρεβάτι ή γύρισε το προς τον τοίχο για να μην το βλέπεις.
14. Εκπαιδεύσου σε τεχνικές νευρομυϊκής χαλάρωσης.
Photo cover:pexels.com/cottonbro
Πηγή: https://thecaller.gr/ellada/coroninsomnia-otan-o-koronoios-den-mas-afini-na-klisoume-mati/