Ερευνητές μας προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας το λάδι τηγανίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες έδειξαν ότι όταν έδωσαν σε ποντίκια λάδι τηγανίσματος οι φλεγμονές εντέρου σε αυτά έγιναν χειρότερες και πιθανοί όγκοι μεγάλωσαν σε μέγεθος.

Τα φυτικά έλαια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η μέχρι τώρα έρευνα για την επιδράσεις τους είχε επικεντρωθεί σε υγιή υποκείμενα. Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμερστ, είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις του λαδιού αυτού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με ζώα και συγκεκριμένα με ποντίκια.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research» έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τηγανισμένο λάδι παρουσίασαν χειροτέρευση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης αυξήθηκε το μέγεθος πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η δρ. Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας.

Ο Γκουόντον Ζανγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, τονίζει ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόn τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κανόλα στην οποία τηγανίστηκε φαλάφελ στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ο Έρικ Ντέκερ, ειδικός στην χημική ανάλυση των λιπών βρήκε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και το επίπεδο οξείδωσης αυτού του λαδιού.

Οι ερευνητές φρόντισαν ώστε η μια ομάδα ποντικιών να έχει μια διατροφή στην οποία να συνδυαζόταν το λάδι τηγανίσματος με το φρέσκο ελαιόλαδο ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν μόνο φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν τα νέα αυτά δεδομένα να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Photo cover: pexels.com/danielaconstantini

Πηγή: https://thecaller.gr/marias-diary/ygeia-eueksia/ladi-tiganismatos-giati-prepi-na-to-apofevgoume/