Search
Close this search box.

Κάθε κίνηση μετράει

Έως και 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν πιο ενεργός σωματικά.

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να περιοριστούν στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη σωματική δραστηριότητα, επισημαίνουν ότι κάθε άτομο, κάθε ηλικίας μπορεί να είναι σωματικά ενεργό και ότι κάθε κίνηση μετράει!

Οι νέες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία, και κατά μέσο όρο 60 λεπτά την ημέρα για τα παιδιά και τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού ωστόσο, 1 στους 4 ενήλικες και 4 στους 5 εφήβους δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε, κάτι που έχει δυσανάλογο κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο: 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες παραγωγικότητας.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας – μπορεί να βοηθήσει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Κάθε κίνηση μετράει, ειδικά τώρα που προσπαθούμε να διαχειριστούμε τους περιορισμούς της πανδημίας. Όλοι πρέπει να κινούμαστε καθημερινά – με ασφάλεια και δημιουργικότητα”, πρόσθεσε.

Άσκηση για όλους

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, καθώς και για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, τη μείωση της νοητικής έκπτωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, τη βελτίωση της μνήμης και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

Οι οδηγίες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να κάνουν τακτική σωματική άσκηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά και μετά τον τοκετό.

Τονίζουν επίσης τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με αναπηρία.

Στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) συστήνεται να επιλέγουν ασκήσεις που δίνουν έμφαση στην ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων, καθώς και στην ενίσχυση των μυών, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη των πτώσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους υγείας.

Κάθε σωματική δραστηριότητα είναι επωφελής ακόμη και αυτή που εκτελείται ως μέρος της εργασίας, του αθλητισμού και της διασκέδασης ή της καθημερινής μετακίνησης (περπάτημα, ποδηλασία). Χορός, παιχνίδι και δουλειές του σπιτιού (π.χ. κηπουρική) είναι κάποιες εναλλακτικές μορφές άσκησης.

«Η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε διάρκειας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία. Βέβαια, όσο περισσότερο ασκείται κανείς, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Δρ Ruediger Krech, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ. «Αν πρέπει να περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι, είτε στην εργασία είτε στο σχολείο, θα πρέπει να κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς, στη συνέχεια”, πρόσθεσε.

Τα βασικά σημεία των οδηγιών

  • Η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, την καρδιά και το μυαλό.
  • Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει και να βοηθήσει στη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου που προκαλούν σχεδόν το 75% των θανάτων παγκοσμίως.
  • Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να ενισχύσει τη σκέψη, τη μάθηση και τη γενική ευεξία.
  • Για την υγεία και την ευεξία μας, ο ΠΟΥ συστήνει τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα (ή ισοδύναμη έντονη δραστηριότητα) για όλους τους ενήλικες και κατά μέσο όρο 60 λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής άσκησης την ημέρα για τα παιδιά και τους εφήβους.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, καθώς η καθιστική ζωή συνδέεται με αύξηση της παχυσαρκίας, κακή καρδιομεταβολική υγεία, κακή συμπεριφορά και μικρότερη διάρκεια ύπνου.
  • Κάθε άσκηση μετράει, ακόμη κι αυτή που γίνεται στο πλαίσιο της εργασίας, της αναψυχής ή της μετακίνησης.
  • Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) θα πρέπει να προσθέσουν στην καθημερινότητά τους δραστηριότητες που ενισχύουν την ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς και τους μύες, για να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους υγείας.
  • Η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη ακόμη και για τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα χρόνια νοσήματα: στα άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο, η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και αποτρέπει την επανεμφάνισή του. Στους πάσχοντες από υπέρταση, η άσκηση βελτιώνει τη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, προλαμβάνει την επιδείνωσή της και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Παρόμοια είναι τα οφέλη και για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ για τα άτομα με HIV, η άσκηση βελτιώνει τη σωματική και ψυχική ευεξία, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ δεν επιδρά στην εξέλιξη της νόσου.
  • Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των ατόμων που ζουν με αναπηρία.
  • Η σωματική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης, υπερβολικής πρόσληψης βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιπλοκών στον τοκετό και επιλόχειας κατάθλιψης. Ωστόσο η άσκηση στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να γίνεται υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
  • Για τα άτομα με αναπηρίες, όπως π.χ. τα άτομα που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Για τους ανθρώπους με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μυϊκή ενδυνάμωση και στη λειτουργικότητα των άνω άκρων, ενώ στα άτομα με ασθένειες ή διαταραχές που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, όπως το Πάρκινσον ή στα άτομα που έχουν περάσει εγκεφαλικό, η άσκηση εκτός από τις βελτιώσεις στο σώμα φέρνει βελτιώσεις και στις γνωστικές λειτουργίες και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.
  • Η καθιστική ζωή είναι ανθυγιεινή. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Νεκταρία Καρακώστα

Photo cover:pexels.com/timsavage

Πηγή: https://thecaller.gr/ygeia/kathe-kinisi-metrai-me-tin-askisi-boroume-na-prolavoume-5-ekatommiria-thanatous-ton-chrono/?fbclid=IwAR3wjcXpNjAD-T10HNkcdh22-1-MA-DyXOOhlZR8eaxwE3M6FRy_Tlm5dKg

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα