Η Αλίκη Κατσαβού, μπορεί να έγινε στο ευρύ κοινό γνωστή από το γάμο της με τον αγαπημένο μας Κώστα Βουτσά, ωστόσο η καλλιτεχνική της διαδρομή και τα ταλέντα της είναι πολλά. Άλλωστε όπως λένε οι πλανήτες της, η Τέχνη για αυτή ήταν μονόδρομος.
Ο αστρολογικός της χάρτης από την Πηνελόπη Παπουτσή
Η Αλίκη είναι μια τρυφερή και ρομαντική Ιχθύς, η όψη συνόδου που σχηματίζει ο Ήλιος της με τον Ερμή στο ζώδιο των Ιχθύων, στον 5ο Ηλιακό της οίκο επιβραβεύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι, μόνο μέσω της Τέχνης θα μπορούσε η Αλίκη να εκφραστεί, μας δείχνει επίσης με τον πιο φωτογραφικό τρόπο την μεγάλη αγάπη που έχει για τα παιδιά, καθόλου τυχαίο λοιπόν που ασχολείται κυρίως με το Παιδικό Θέατρο.
Η Σελήνη της στο Λιοντάρι της δίνει λάμψη, αξιοπρέπεια, γενναιοδωρία, ποιότητα, την κάνει ιδιαίτερα φιλική με όλους και πάρα πολύ προστατευτική με τους ανθρώπους που αγαπά , επίσης την δίνει μεγάλα ψυχικά αποθέματα, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο μας δείχνει ότι η Αλίκη είναι μια γυναίκα με ολοκληρωμένη καλλιτεχνική παιδεία.
Ο Ωροσκόπος της στο Ζυγό της δίνει ευγένεια και φινέτσα, αγαπά την αρμονία και την ισορροπία, ενώ από την άλλη την κάνει να μην αγαπά τις προστριβές και τις εντάσεις, να λειτουργεί πολύ καλά μέσα από συνεργασίες, να αγαπά και να φροντίζει ιδιαίτερα τους συνεργάτες της.
Η όψη τετραγώνου που σχηματίζει η Σελήνη με τον Κρόνο την κάνει πολύ αυστηρή όχι μόνο με τους συνεργάτες της αλλά κυρίως με τον εαυτό της, καθόλου τυχαίο λοιπόν που η Αλίκη είναι η πιο αυστηρή κριτής της δουλειάς της, άλλωστε είναι από τις γυναίκες που δουλεύει ακούραστα.
Η όψη τετραγώνου που σχηματίζει ο Άρης με τον Πλούτωνα μας δείχνει ότι η Άλικη έχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αυτό το ένστικτο είναι άλλωστε που μετά από κάθε δύσκολη κατάσταση την βοηθάει να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της και να βγαίνει πιο δυνατή.
Η όψη τριγώνου που σχηματίζει η Σελήνη με τον Άρη, της δίνει καλά συναισθηματικά αντανακλαστικά και την βοηθά να προσαρμόζεται εύκολα στην κάθε κατάσταση, της δίνει τόλμη και μαχητικότητα , την βοηθά να αντέχει συναισθηματικά, ενώ με την στάση που κρατά τόσο στην δουλειά της όσο και στην προσωπική της ζωή μπορεί να γίνει για τους φίλους της παράδειγμα προς μίμηση, και φυσικά σαν φίλη είναι αυτή στην οποία θα απευθυνθούν οι άλλοι όταν χρειάζονται βοήθεια ή συμβουλή.
Σε ένα καλλιτέχνη πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο Ποσειδώνας, η όψη συνόδου που σχηματίζει ο Ποσειδώνας με τον Δία αυξάνει τα ταλέντα της, έτσι η Αλίκη εκτός από πολύ καλή ηθοποιός θα μπορούσε να είναι πολύ καλή και σε άλλες μορφές Τέχνης, όπως στο χορό ή στο τραγούδι, ενώ θα μπορούσε με την ίδια επιτυχία να διδάσκει, ή να δημιουργεί πίσω από τις κάμερες.
Η όψη εξάγωνου που σχηματίζει η σύνοδος Ποσειδώνα – Δία με τον Αφροδίτη την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή και αισιόδοξη, της φέρνει πάντα στη ζωή της ένα φύλακα άγγελο, ενώ παράλληλα της δίνει την δυνατότητα να μπορεί να δημιουργεί γύρω από τους δικούς της ανθρώπους ένα προστατευτικό τείχος μέσα στο οποίο θα ζουν αυτή και τα αγαπημένα της πρόσωπα μακριά από την κακία ή τις μικρότητες.
Τέλος η όψη εξάγωνου που σχηματίζει ο Πλούτωνας με το Μεσουράνημα, μας δείχνει ότι η Άλικη μέσα από την δουλειά της, έχει την δυνατότητα να μαγεύει και να επηρεάζει θετικά τις ψυχές μας.
Μπορεί αυτή η χρονιά να έκρυβε αρκετές δύσκολες στιγμές για την Αλίκη, ωστόσο, πολύ σύντομα θα δούμε από αυτή πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές επιτυχίες, κυρίως μέσα από το Παιδικό Θέατρο που τόσο αγαπά, αλλά και από άλλες εξίσου σημαντικές συνεργασίες στις οποίες θα έχει την δυνατότητα να δείξει το καλλιτεχνικό της μεγαλείο. Ας διαβάσουμε τι λέει στην συνέντευξη της στον Νίκο Μουρατίδη.
Στην αρχή ένοιωθα δέος για τον θρύλο “Βουτσά”!
Την Αλίκη Κατσαβού την μάθαμε – οι περισσότεροι – από τον γάμο της με τον Κώστα Βουτσά. Ένας γάμος που συζητήθηκε ευρέως και που έφερε στον κόσμο και ένα αγοράκι. Διαβάζοντας τι μου είπε η Αλίκη, θα καταλάβετε πολλά και θα πάρετε απαντήσεις, στις ερωτήσεις που τυχόν σας έχουν δημιουργηθεί.
Συνέντευξη στον Νίκο Μουρατίδη
Αλίκη μου που σε πετυχαίνω;
- Νίκο μου, με πετυχαίνεις σπίτι μετά από μια σειρά παραστάσεων που είχα με το “Περιμένοντας”, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα.
Πως είσαι γενικά;
- Βιώνω μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής μου. Η ξαφνική απώλεια του Κώστα ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου και σε συνδυασμό με την πανδημία δημιούργησε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Με την αγάπη του παιδιού μου και με τη θεατρική καλλιτεχνική δημιουργία προσπαθώ να διατηρώ την πνευματική υγεία μου.
Την περίοδο της καραντίνας ήσουν μόνη ή έβγαινες που και που;
- Εγώ και το παιδί με μόνη έξοδο 2 φορές την εβδομάδα το σούπερ-μάρκετ και στο τέλος του lockdown δειλές βόλτες γύρω-γύρω στο τετράγωνο με το ποδηλατάκι του μικρού γιατί μας είχε βαρύνει και τους δυο μας το πένθος. Ακόμα και τώρα διαλέγω πολύ προσεκτικά το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε. Διατηρώ αποστάσεις και φοράμε κι οι δύο μάσκα σε κλειστούς χώρους.
Πως σχολιάζεις όλο αυτό που περνάμε με την πανδημία;
- Δεν θα σου κάνω φιλοσοφική ή εσχατολογική προσέγγιση του θέματος παρόλο που θα χώραγε πολύ συζήτηση φυσικά. Θα περιοριστώ να σου πω, ότι είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους και να εργαστούμε πάνω σε ένα καλύτερο μέλλον. Και φυσικά θα σου πω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την σπουδαία προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που η πανδημία δίκαια ανέδειξε σε “θεούς”.
Έχουμε μάθει πολλά πράγματα για σένα από την περίοδο του Κώστα Βουτσά και μετά. Όμως σήμερα θέλω να σε γυρίσω πίσω. Πότε και πως σου μπήκε το «μικρόβιο» να γίνεις ηθοποιός;
- Μου άρεσε πάντα ο χορός, αλλά δυστυχώς η οικογένεια δεν συμμερίστηκε την αγάπη μου κι έτσι σταμάτησα σε μικρή ηλικία τις σπουδές. Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου και με θυμούνται κι οι συμμαθητές μου από το Δημοτικό, να φτιάχνω παραστάσεις ή να θέλω να πω ποιήματα στις γιορτές του σχολείου. Μου άρεσε να ζωγραφίζω, να βλέπω ταινίες όπου έκανα όνειρα, μου άρεσε να διαβάζω λογοτεχνία και ποίηση, ήμουν ονειροπόλα και με πελώρια φαντασία. Νομίζω η τέχνη ήταν πάντα ο “φυσικός” μου χώρος, απλά δεν το συνειδητοποιούσα. Κι αφού τα “σύνορα” του χορού είχαν κλείσει, λόγω ηλικίας, όταν απέτυχα να περάσω στην Ιατρική, είπα ότι θα κάνω πια αυτό που θέλει η ψυχή μου. Στην αρχή ως πειραματισμό και προσωπική αναζήτηση, γιατί ούτε εγώ το πίστευα ότι θα τα κατάφερνα καθώς είχα και μια έμφυτη δειλία ως παιδί . Όμως το ένα πράγμα έφερε το άλλο και παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες συνάντησα, είχα και τα επιτεύγματά μου κι έτσι δυνάμωσε η αυτοπεποίθησή μου και σήμερα μιλάμε οι δυο μας.
Στην διάρκεια των σπουδών σου, στην σχολή, τι ρόλους έπαιζες;
- Δραματικής ντάμας!!! Χαχαχα! Μόνο στο τέλος του δεύτερου έτους ο Άγγελος Αντωνόπουλος μου είπε, “δεν σε είχα καταλάβει, του χρόνου φρόντισε να πάρεις κωμωδία”, αλλά το τρίτο έτος ήταν το έτος του πτυχίου και οι δάσκαλοι δεν πειραματίζονται, σου δίνουν αυτά για τα οποία πείθεις άμα τη εμφανίσει, έτσι πήρα το πτυχίο με δυο δραματικούς ρόλους.
Πως ήσουν τότε, τι όνειρα έκανες;
- Πλάσμα του ενστίκτου και του συναισθήματος. Ονειροπόλα κι ευαίσθητη αλλά με θέληση, ζήλο και πείσμα. Ήθελα να βελτιώνομαι διαρκώς, διάβαζα πολύ.
Και όταν τέλειωσες, ποιος ήταν ο πρώτος ρόλος που έπαιξες;
- Ακόμα στη σχολή, καλοκαίρι 1995, μεταξύ 2ου και 3ου έτους δηλαδή, έπαιξα στους “Σφήκες” του Αριστοφάνη στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στο χορό και στο ρόλο της Αυλητρίδας.
Με τον πρώτο σου σύζυγο, τον Τάκη Χρυσούλη, πως γνωριστήκατε;
- Παίζαμε μαζί στην παράσταση “Το δωμάτιο με σας Μανδαρίνους” στο θέατρο σας Μαίρης Ραζή.
Ήταν έρωτας κεραυνοβόλος ή σας πήρε καιρό;
- Υπάρχει μια ωραία ιστορία γι’ αυτό. Η Μαίρη Ραζή έκανε μια μεγάλη οντισιόν για το ρόλο της καμαριέρας, αναζητώντας ένα νέο κορίτσι. Πήγα, με πήρε και μου είπε ότι περιμένει από μένα να μην δημιουργήσω σχέσεις μέσα στο θίασο γιατί είμαστε μικρή ομάδα και θα διαταραχθούν οι ισορροπίες. Φρόντιζα όλη τη σαιζόν να τον “αποφεύγω” επιμελώς λοιπόν. Αλλά… το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον! Μετά το τέλος των παραστάσεων ήρθαμε πολύ κοντά.
Όταν τον γνώρισες είχε ήδη φτιάξει το Παιδαγωγικό Θέατρο “Θεατρομάθεια”;
- Όχι, μαζί το δημιουργήσαμε. Του πήρε μάλιστα πολύ καιρό να με πείσει για την αναγκαιότητά του στο ελληνικό θέατρο.
Τότε δεν ήθελες να κάνεις παιδί;
- Πάντα ήθελα να κάνω παιδί. Αλλά η επιθυμία μου αυτή δεν έβρισκε ανταπόκριση.
Όταν πέθανε, έχασες τη γη κάτω απ΄ τα πόδια σου ή ήταν αναμενόμενο;
- Είχε πρόβλημα με την καρδιά του αλλά τίποτα δεν προμήνυε το τέλος. Ο κόσμος ήρθε ανάποδα απλά!
Πως το ξεπέρασες;
- Έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά. Δύο μήνες μετά το θάνατό του σκηνοθέτησα και έπαιξα σε παράσταση για παιδιά. Η δημιουργία, η τέχνη και τα παιδιά ήταν και τότε η σωτηρία της ψυχής μου!
Τον Βουτσά πως τον γνώρισες;
- Ήμουν παρτενέρ του το 2013 στο έργο “Ένα παιδί μετράει τα άστρα”. Τον ρόλο αυτό τον είχα ξαναπαίξει με επιτυχία το 2009 στο πλάι του πρώτου μου άνδρα. Ο μουσικοσυνθέτης της παράστασης Γ. Βούκανος με φώναξε στη νέα διανομή και βρέθηκα να παίζω στο πλάι του μελλοντικού συζύγου μου. Ενδιαφέρον;
Σου αρέσουν πράγματι λοιπόν οι μεγαλύτερης ηλικίας άντρες…
- Μου αρέσουν οι άντρες! Αυτό κράτα! (γέλια) Απλά δεν είδα την ηλικία ως εμπόδιο ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση.
Αποφάσισες αμέσως ότι ήθελες να κάνεις σχέση μαζί του ή τον «παίδεψες» λιγάκι;
- Κυλούσα στη γοητεία του σταδιακά. Στην αρχή νόμιζα ότι ένοιωθα δέος για τον θρύλο “Βουτσά”, μετά νόμιζα ότι ήταν η οικειότητα που έχουν τα φιλαράκια και μετά -ωχ- πεταλούδες στο στομάχι!
Και μετά γάμος και παιδί. Κατ’ αρχήν ποιου ιδέα ήταν ο γάμος;
- Πρώτα έμεινα έγκυος και μετά παντρευτήκαμε. Ο Κώστας έκανε εφικτό το όνειρο της μητρότητας. Πολύ νωρίς κατάλαβε ποιο ήταν το “αδύναμο” σημείο μου και δεν δίστασε να παλέψει για να με κάνει ευτυχισμένη!
Και το παιδί; Μέσα σου θα το ήξερες φαντάζομαι πως ο γιος σας θα μεγάλωνε χωρίς πατέρα…
- Ο Βουτσάς δεν χώραγε στα “κοινά μέτρα των ανθρώπων”. Πίστευα ότι εύκολα θα κατάφερνε να δει έφηβο τον Φοίβο.
Τι θα κάνεις για να κρατήσεις «ζωντανό» τον Βουτσά στην μνήμη του παιδιού;
- “Ζωντανό” θα τον κρατήσει μια ολόκληρη κοινωνία που θα του θυμίζει ότι είχε έναν σπουδαίο πατέρα. Εγώ θα φροντίζω με τις κοινές τις οικογενειακές ιστορίες να του δείχνω το μεγαλείο του πατέρα του αλλά και την αγάπη και αδυναμία που του είχε.
Με τις κόρες του Βουτσά πως είναι οι σχέσεις σου;
- Πολύ καλή με όλες!
Η Σάντρα πάντως έφαγε την μεγάλη φρίκη που σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε μητέρα και πατέρα…
- Είναι συγκλονιστικό πραγματικά! Το πλήγμα είναι τόσο μεγάλο που νομίζω “μουδιάζει” η ψυχή. Θα κάνει καιρό νομίζω να το τακτοποιήσει μέσα της!
Αν σου τα φέρει έτσι η ζωή, θα ξαναπαντρευτείς;
- Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το σκεφτώ καθόλου! Το μόνο που με απασχολεί είναι το παιδί.
Και τώρα, πως περνάς; Τι σκέφτεσαι να κάνεις επαγγελματικά;
- Προσπαθώ να μένω δημιουργική με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Δημιούργησα για μια ελληνική γαλακτοβιομηχανία αφηγήσεις πέντε παραμυθιών και τα δημοσίευσα στο προφίλ μου στο Instagram Αλίκη Κατσαβού (@alikikatsavou) • Instagram photos and videos. Βλέπεις έχει αλλάξει το καλλιτεχνικό τοπίο και ψάχνω κι εγώ νέες διεξόδους και νέες μορφές έκφρασης και επαφής με το κοινό. Ειδικά στο θέατρο για παιδιά που έχω γράψει ιστορία 18 χρόνων με τη “Θεατρομάθεια” (www.theatromathia.gr ) το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο! Έτσι ενώ σχεδιάζω την παιδική σκηνή μου για όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, παράλληλα είμαι ανοιχτή σε προτάσεις και πειραματισμούς για το θέατρο ή για την τηλεόραση.
Πριν κλείσουμε πες μου μερικά πράγματα για σένα. Που γεννήθηκες, σε ποια γειτονιά, έχεις κατοικίδιο, γυμνάζεσαι, κάνεις κάποιο σπορ, μαγειρεύεις, τι χόμπι έχεις;
- Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα με μπαμπά από την Τρίπολη και μαμά από την Κω. Κουβάλαγα μια ζωή αδέσποτα γατιά στο σπίτι που είχαμε και σκύλους. Θα αποκτήσουμε πάλι σκύλο όταν μεγαλώσει λίγο ο Φοίβος. Το θεωρώ μεγάλη ευθύνη, αλλά χρήσιμο παιδαγωγικά για το παιδί. Μεγάλωσα κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, έκανα πολλά χρόνια χορό, μαγειρεύω αναγκαστικά για να προσφέρω κάτι ελεγχόμενο στο παιδί μου και εκτονώνομαι ζωγραφίζοντας, γράφοντας και παίζοντας με το Φοίβο.
Αλίκη μου σ’ ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνεις
- Εγώ σ’ ευχαριστώ για την ωραία κουβεντούλα μας
Νίκος Μουρατίδης